Waterverzachters

NORDICO
NORDICO

Een waterverzachter of ontharder is geen overbodige luxe wanneer u te kampen heeft met erg kalkhoudend water, ook wel genoemd hard water.
De opgeloste kalk in het water zorgt dikwijls voor kalkaanslag in warm- en koudwaterleidingen, voor onnodige schade aan uw huishoud- en andere toestellen (koffieapparaat, wasmachine, boiler, doorstromer, …), en dikwijls voor een meerverbruik van reinigings- en onderhoudsmiddelen. Tevens brengt hard water, door aanslag of vorming van een kalklaag, een verhoogde energiekost met zich mee.

Voordelen

 • natuurlijke zachtheid voor huid en haar;
 • zacht wasgoed en een langere levensduur van uw kledij;
 • veel minder zeep, shampoo, waspoeder, … nodig voor hetzelfde resultaat;
 • geen kalkaanslag op douche, kranen, afwas, …;
 • langere levensduur van boiler, wasmachine, vaatwasmachine, …;
 • geen energieverlies door kalkaanslag;

Onze ontharders werken steeds volgens het principe van ionenwisseling: 

Calcium- en magnesiumdeeltjes, ook genaamd de tweeling van hardheid, worden uit het water gehaald tijdens de doorstroming van het kalkhoudend water doorheen een harsmassa. Deze massa bestaat uit kleine uniforme harsbolletjes, en ze noemt een ionenwisselaar of onthardingskolom. Deze calcium en magnesium deeltjes vervangen in de wisselaar een equivalente hoeveelheid natriumdeeltjes, en de natriumdeeltjes komen zodoende via het doorstromende water vrij door omruiling. Dit noemt men ionenwisseling.

Na een bepaalde tijd of een bepaald volume is het harsbed verzadigd met kalk.  Herstellen of kalkvrij maken van deze harsen gebeurt door spoelen met een lichte concentratie aan zoutwater en een naspoelen met helder water. Kalk wordt dan als een transparante en opgeloste stof naar de riool gespoeld en het hars wordt weer geladen met natriumdeeltjes. Deze unieke fase noemen we de regeneratiefase. Het proces van ionenwisseling is nagenoeg oneindig, en de uitwisseling mindert enkel door slijtage tijdens het veelvuldig spoelen,  of via destructie met zeer agressieve stoffen.


NORDICO WATERVERZACHTERS

De huishoudelijke waterverzachters van Nordico zijn intelligente toestellen welke u met een minimum aan zout- en waterverbruik, U een zacht of ontkalkt water aanbieden.

Het gamma gebruikt hiervoor de modernste technieken zoals een zoutarme upflow bezouting, maar ook variabele bezouting om de reserves weg te werken. Tevens wordt een digitale bedieningssturing geplaatst welke verbonden is aan de centrale stuurklep. De display toont debieten, zoutverbruiken, historieken en vele andere parameters.

Kenmerken

 • past zich aan aan uw waterverbruik
 • laag zout- en spoelwaterverbruik
 • weinig elektriciteitsverbruik
 • eenvoudige in bediening
 • 3 groottes van toestellen, al naargelang aantal personen – en waterhardheid

Nordico ontkalker